torstai 7. maaliskuuta 2013

Karppaus, VHH, hiilaritietoisuus, Atkins...

Useamman vuoden ajan moni laihduttaja on hehkuttanut vähähiilihydraattista ruokavaliota. Puhutaan alakarppaajista, joilla hiilihydraattien saanti on rajoitettu todella matalalle ja he tavoittelevat ketoosia. Varmastikin tunnetuin alakarppaus tyyli on Atkinsin dieetti. Sitten on hyväkarppajia, jotka ovat ennemminkin kiinnostuneita hiilihydraattien laaduista eivätkä tavoittele ketoosia. Vähähiilihydraattisesta ruokavaliosta on useita erilaisia versioita ja variaatioita, mutta jokaisessa perusperiaate on sama. Lisäksi viime vuosina gluteenittomasta ruokavaliosta on yritetty tehdä hiilihydraattitietoista ruokavaliota, jossa kuitenkin saa syödä (gluteenitonta) leipää. Itse en kuitenkaan usko gluteenilla olevan merkitystä ainakaan painonhallintaan.

Hiilihydraattien rajoittamista on perusteltu sillä, että se ehkäisee insuliiniaineenvaihdunnan häiriöiden aiheuttamia ongelmia ja pitää verensokerin tasaisena, josta seuraa nälän tunteen väheneminen. Ketoosin tarkoituksena on muuttaa aineenvaihdunta käyttämään energiantuotannossa rasvaa hiilihydraattien sijaan, joka edistää laihtumista. Myös ketoosi vähentää nälän tunnetta.

Olen itse kokeillut erittäin vähähiilihydraattista ruokavaliota että hyväkarppausta vaihtelevin tuloksin. Ensimmäinen kokeilu tuotti laihtumista, mutta koska tuolloin useita vuosia sitten hiilihydraattien vähentäjää pidettiin kummajaisena, ei ruokavaliosta muodostunut elämäntapaa, jonka seurauksena paino nousi takaisin lähtölukemiin. Myöhemmin yritin alakarppaamista uudelleen, mutta tulokset olivat kehnoja. Myös oma vointini ei ruokavalion aikana ollut yhtä hyvä kuin ensimmäisellä kerralla, jonka seurauksena siirryin hyväkarppaukseen. Energiatasoni eivät tuolloinkaan olleet parhaimmillaan, jonka seurauksena lisäsin hiilihydraatteja reilusti ruokavaliooni.

Olen itse tullut siihen tulokseen, että kaikille ihmisille hiilihydraattien vähentäminen ei sovi. Oma kroppani suorastaan vaatii toimiakseen perunaa tai makaronia. Joillekin VHH on lähestulkoon ainut hyvä ja mahdollinen ruokavalio. Jos olet siis joskus harkinnut karppaamista, niin sen sopivuuden itselleen tietää vasta kokeilemalla.

Itselleni paras ruokavalio on siis monipuolinen ja vähäkalorinen ruokavalio. Tässä ruokavaliossa on vivahteita karppaamisesta eli paljon kasviksia ja vihanneksia sekä proteiinia, mutta lihat ovat vähärasvaisia ja lisukkeina on makaronia, perunaa sekä riisiä. Kumpaakin ruokavaliota yhdistää sokerin vältteleminen, mutta vähäkalorisessa ruokavaliossa muutama karkki ei pilaa koko hommaa.

Rentous ja tietoisuus, siinä ovat minun valttikorttini.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti