torstai 2. toukokuuta 2013

Overnight diet - uusi "ihmedieetti"?

Eilen vielä uhosin, että vanhoilla kujeilla mennään tämäkin kuukausi. Tänä aamuna ajatus olikin jo toinen, joten ei muuta kuin tuumasta toimeen. Luin uudesta "ihmedieetistä" reilut kuukausi sitten ensimmäisen kerran, mutta kokeileminen jäi tulevaisuuteen. Joka viikko olen jossain vaiheessa etsinyt dieetistä lisätietoja ja pohtinut sen järkevyyttä sekä suunnitellut sen kokeilemista. Kokeilun haluisena ihmisenä tiesin tämänkin päivän tulevan, jolloin on pakko kokeilla itse miten dieetti vaikuttaa.

Overnight diet on amerikkalaisen lääkärin Caroline Apovian kehittämä ruokavalio. Se perustuu terveelliseen ja proteiini pitoiseen ruokavalioon, jota tehostaa kerran viikossa pidettävä paastopäivä. Paastopäivänä syödään vain kolme smoothieta. Smoothiet on hyvä valmistaa itse ja niiden tulisi sisältää proteiinia.

 

 
Overnight dieetin lupaukset ovat huimia: ensimmäisellä viikolla painoa voisi lähteä jopa 3-4 kg. Todennäköisesti nuo kilot ovat nesteitä, koska noin suuren määrän pudottaminen pelkästä rasvasta on erittäin haastavaa tai paremminkin mahdotonta. Mutta ei tämä dieetti erityisen epäterveelliselle vaikuta. Paastoahan monesti jopa suositellaan ihmisille ja omituisemmistakin paastoista olen kuullut. Tässä syödään kuitenkin itsevalmistettuja pirteilöitä ja vain yhden päivän ajan viikossa. Jos tarkoituksena olisi syödä monta päivää pelkkiä pirtelöitä olisin kauhuissani. Toisaalta paastoamisestakin ollaan montaa mieltä, joten kannattaa lukea ainakin tämä artikkeli aiheesta.

Tärkeintä tässä dieetissä varmastikin on se, että kyseessä on elämäntapa/ruokavalio eikä pelkkä ihmedieetti. Paastopäivä ei tee ihmeitä, jonka seurauksena muina päivinä saisi mässäillä ja herkutella, vaan paastottomina päivinä syödään myös terveellisesti ja monipuolisesti kohtuudella.


Tästä(kin) laihdutustavasta on puolesta ja vastaan puhujia, joten parhaiten tästä saa selvyyden kokeilemalla itse. Täysin älyttömälle ruokavalio tai idea pitää (puoli)paastopäivä ei kuulosta, mutta en sitä heti kättelyssä kenellekään suosittele. Jokainen tehköön itse valintansa kokeilla vaiko ei.

Ensimmäinen pirtelöpäivä on siis menossa. Aamupalaksi pirtelö, iltäpäivällä toinen pirtelö ja illalla vielä kolmas. Nesteitä (lähinnä vettä) olen nauttinut koko päivän ja tavoitteenani on 3 litraa vettä.
Smoothiet ovat koostuneet yhdestä päärynästä, puolikkaasta tai kokonaisesta banaanista, metsämansikoista, proteiinijauheesta, rasvattomasta jogurtista sekä tilkasta rasvatonta maitoa. Näiden lisäksi olen nauttinut lisäravinteet (monivitamiini, kalsium+d, omega3, c-vitamiini) tavalliseen tapaan.



Smoothiet ovat todella herkullisia, joten näitä syö kyllä ihan mielellään. Seuraavaksi aion kokeilla vihersmoothieta sekä rahkapohjaista smoothieta. Nyt olen pitäytynyt turvallisissa jogurtti-pohjaisissa herkuissa. Huomasin juuri myös pakastimeni tyhjentyneen marjoista, jonka vuoksi jouduin tänään käyttämään säästelemiäni metsämansikoita. Pakastimessa ei ole enää kuin yksi iso purkillinen lakkoja sekä iso purkki tyrnejä. Toivottavasti ensi kesästä tulee marjaisa, koska minä ainakin aion kyykkiä metsissä marjojen perässä oikein urakalla.

Tämän hetken fiilikset kokeilusta on positiivisen puolella. Ennen iltapäivän pirtelöä oloni oli todella huono. Minulla oli niin kova nälkä, että meinasin oksentaa. Olo kohentui kylläkin lähes välittömästä pirtelön nauttimisen jälkeen. Tunnin päästä olisi seuraavan pirtelön vuoro ja tällä hetkellä olo on hyvinkin kevyt ja hyvä. Hieman ehkä alkaa jo nälkä tuntumaan. Jos ei muuta, niin tämä paastoaminen lisää itsehillinnän tunnettani. Avoimin mielin jatketaan. Varmasti vielä ensi viikolla pidän toisen paastopäivän, jotta tiedän oikeasti onko tässä mitään järkeä.

Onko kukaan muu kokeillut kyseistä dieettiä? Milllaisia kokemuksia teillä on?

7 kommenttia:

  1. Moikka! Löysin blogisi blogilistan kautta, koska samanlaisten asioiden kanssa minäkin olen paininut monta vuotta elämästäni. En ole itse ikinä kokeillut kuureja/diettejä. Tuossa yhdessä postauksessa kerroit siitä, kuinka elämäntapamuutoksesi on pitkäaikainen projekti ja minusta siihen ei tarvita pirtelöitä. Muutokset, joita olen itse elämääni tehnyt ovat olleet sellaisia, jotka olen voinut säilyttää siitä lähtien kun muutoksen tein. Ruokavaliosi ei voi koostua koko loppuelämäsi ajan pirtelöistä, niin eikö olisi helpompaa suoraan "oikaista" ja tarkastella ruokavaliotasi ja olisiko siihen tehtävissä muutoksia (ruokavalio on sitten taas ihan oma juttunsa, mikä sopii ja kelle). Nimittäin sinulla on aivan oikea asenne projektiisi, koko elämän muuttaminen :) liikunta on ruokavalion ohella tärkeä painonhallinan ja kehonmuokkaamisen työkalu, mutta itse olen huomannut että tarkastelemalla ruokavaliota ja kuuntelemalla omaa kehoaan olen saavuttanut sen, että ruokarytmini ja energiansaantini on tasaista jolloin retkahdus (mitä se kenellekin tarkoittaa) jää useammin tapahtumatta. Riippuen laskeeko kaloreita, hiilareita vai rasvaa, on paljon helpompaa itsensä kannalta kun repsahdus jää tekemättä kuin syödä 500 kilokalorin edestä sipsejä ja sen jälkeen harrastaa sauvakävelyä puolitoista tuntia, jotta ollaan takaisin nollatilanteessa ja sen jälkeen sauvakävellä toinen puolitoista tuntia, jotta ollaan kulutettu enemmän kuin saatu energiaa. En missään nimessä halua kuulostaa arvostelevalta ja töykeältä ja kuulen mielelläni mielipiteitäsi tähän asiaan. Puhun vaan omasta elämästäni ja hyväksi havaituista käytänteistä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitoksia viestistäsi! Et kuulosta töykeältä ja kuulen mielelläni kommentteja aiheesta muilta. Blogien tarkoitus on mielestäni saada keskustelua aikaiseksi.

      Minua kiinnostaisi tietää miksi mielestäsi pirtelöt eli smoothiet eivät kuulu ihmisen ruokavalioon? Ja miksi pirtelöitä ei tarvita elämäntapamuutokseen? Eihän elämäntapamuutokseen välttämättä tarvita juuri mitään muutakaan...

      Sanot, ettei ruokavalioni voi koostua koko loppuelämääni pirtelöistä. Onneksi näin ei ole käymässäkään eikä koskaan ole ollutkaan, että ruokavalioni koostuisi pelkistä pirtelöistä. Tämä yhden päivän pirtelökokeilu on nimenomaan yhden päivän kokeilu, jonka tarkoituksena oli kokeilla miltä tuntuu syödä pelkkiä smoothieta koko päivä. Moni ihminen paastoaa henkisen hyvinvoinnin saavuttamiseksi tai muun syyn vuoksi. Ihminen tuleekin toimeen useita viikkoja ilman ruokaa, kunhan saa nestettä. Paastoamisesta voisikin kirjoittaa pitkänkin tekstin puolesta ja vastaan sekä siitä mitä mieltä itse aiheesta olen.

      Pirtelöt ovat mielestäni erittäin hyvä ja terveellinen osa ihmisen ruokavaliota. Pirtelöt koostuvat useimmiten varsinkin minulla hedelmistä, itse poimituista marjoista, pinaatista tai muusta vihreästä, jogurtista, rahkasta, maidosta, mehukeitosta... Näistä raaka-aineista mielestäni ei voi sanoa mitään pahaa, joten miksen siis söisi näitä myös sekoitettuna?

      Normaali ruokarytmini sisältää 4-6 ateriaa: aamupalan (yleensä puuroa tai marjarahkaa), lounas (peruna/pasta/riisi+proteiinin lähteet+salaatti tai muut vihannekset ja kasvikset+rasvan lähde), päivällinen (kuten lounas), väli- ja iltapalat (rahkaa, proteiinipatukoita, ruisleipää, riisikakkuja, smoothiet, jogurtti, hedelmät, suukko, pätkikset...). Ainut missä voisin tehdä muutoksen, olisi vaihtaa kaikki pastat ja riisit täysjyvätuotteiksi. En kuitenkana ole tätä muutosta tehnyt, koska hintaero täysjyvätuotteiden ja perustuotteiden kohdalla on mielestäni turhan suuri opiskelijan kukkarolle. Täysjyväpastat kuuluvat herkkupäiviini. Toisaalta en ole kokenut menettäväni kovinkaan paljoa syödessäni tavallista makaronia, koska siinä on useimmiten samanverran kaloreita ja vähemmän rasvaa kuin täysjyvätuotteissa. Kuitua täysjyvätuotteissa on tietysti enemmän, mutta tarvittaessa voin korvata kuitujen "vähäisen" saannin leseillä. Tällaisella ruokavaliolla olen saanut 15 kg pudotettua. Otan vastaan parannus ehdotuksia, jos jollekulle tulee jotain mieleen!

      Minun kohdallani nämä "retkahdukset" tai repsahdukset ovat suunniteltuja valintoja. Mielestäni elämä ei voi olla pelkkää puurtamista ja tarkkailua, vaan siihen kuuluu myös juhlat ja elämästä nauttiminen. Jos jonain päivänä syön hieman enemmän, syön muina päivinä viikolla sitten suhteessa vähemmän. Osan syödyistä kaloreista voin pyrkiä liikunnalla kuluttamaan, mutta harvemmin edes lasken liikunnan kuluttamia kaloreita. Jos kuluttavaa liikuntaa tulee viikossa todella paljon, arvioin jonkun kerran kalorit, jotka sitten nautin. Liikunnan tehtävä omalla kohdallani on kehon lihaksiston muokkaaminen eikä varsinaisesti kaloreiden kuluttaminen.

      Kaikille nämä omat valintani eivät sovi. Ymmärrän oikein hyvin, että joku toinen tykkää ennemmin tehdä tarkkaa työtä tavoitteidensa eteen ja kieltäytyy kaikista herkuista. Joku toinen saattaa ottaa vieläkin rennommin kuin minä ja saa silti tuloksia.

      Itse olen saanut elimistöni aineenvaihdunnan vasta lähiaikoina toipumaan. Kilpirauhasen vaajaatoiminnan seurauksena aineenvaihduntani jumittui hyvin pahasti, jolloin 1500 kcal päivässä aiheutti lihomista. On siis ihme, etten hoitamattomana lihonut 6 kg enempää ja niistäkin kiloista osan onnistuin pudottamaan vaajaalla ollessani.

      Poista
  2. Ah, sinulla on kilpparin kanssa haasteita, jotennnn sitten kommenttini tosiaan on ehkä aiheeton. Äitini kärsii kilpparin vajaatoiminnasta, mutta en tiedä siitä kovin mitään. Minä olen kanssa opiskeija, enkä osta peruna/pastaa/riisä tummana enkä vaalempanakaan. Tarvitsemani hiilarit saan kasviksista ja satunnaisesti syön ruisleipää ja esim. kvinoaa. Muuten en syö viljaa ollenkaan. Vilja saa vatsani umpisolmuun eikä seura tykkää kun alkaa pierettää. Pirtelöt jotka sisältävät mehukeittoa ja hedelmiä ovat itselleni ongelmallisia siitä syystä, että niissä on paljon sokeria. Muutenkin suosittelen kalorien tarkkailun unohtamista ja suosittelen jos kokeilet kaksi viikkoa laskea sokerimääriä. Sokerin vaikutus unohdetaan usein, puhuttaessa vain rasvasta ja kaloreista. Ja siis noilla repsahduksilla en viitannut sinuun vaan yritin havainnollistaa sitä, mikä minulla toimii. Opiskelijabudjetissa esim. lanttu ei tunnu pahalta, sen kilohinta taitaa olla samaa luokkaa kun perunan? Porkkana eikä kukkakaalikaan kilohinnalta ainakaan kesäisin ole mielestäni kallista. En syö välipaloja, joten siitä ehkä tulee säästöjä.. Välipala saattaa välillä olla kahvi kun tuntuu siltä. Tai tee. :) mutta summa summarun. En tiedä miten kilpparijutut vaikuttavat.. Sen tiedän että äitini syö verrattaen samalla lailla ja voi ihan hyvin ja jaksaa elämässään. Kiitos kattavasta vastauksesta.

    VastaaPoista
  3. Moikka! Päädyin googlettelemalla kyseisestä dieetistä blogiisi ja haluaisin kysyä miten on sulla toiminut? Lähtikö luvattuja kiloja? Onko tullut jotain haittoja? jne :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen kahdesti kokeillut nyt tätä ja kokeilu kerrat olivat n. viikon välein. Ensimmäisen päivän aikana lähti 1 kg ja seuraavien 4 päivän jälkeen oli pudonnut painoa 2 kg. Toisen kerran jälkeen painoa lähti alle 1 kg. En lähtisi itse suoranaisesti hehkuttamaan tätä dieettiä. Dieetin onnistuminen vaatii myös muiden päivien ruokien tarkkailua eli mitä tahansa ei voi syödä muiden päivien aikana. :)

      Dieetti vaatii kovaa itsehillintää ja nälän sietokykyä, kuten yleensäkin kaikki muutkin paastot. Helpommalla pääsee syömällä jatkuvasti järkevästi. :)

      Poista
  4. Moi, päätin mielenkiinnosta kokeilla pirtelöillä pärjäämistä. Eilen siis meni vain kolme pirtelöä ja paljon vettä. Yllätyksekseni en tuntenut nälkää. Minulla oikeastaan tämä seuraava päivä on ollut "nälkäisempi" en tosin voinut vastustaa kiusausta ja tein iltapalaksi ohjeen mukaisen mansikkapirtelön :)

    Nyt en lukenut ihan koko kirjoituksia, joten kysympä suoraan että mitä proteiinijauhetta käytit kokeilussasi?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En muista ihan varmaksi mitä proteiinijauhetta käytin, mutta joko se oli Fastin Dietmixiä tai Fastin Whey+ . Whey+ proteiinia lisäilen edelleen useinkin pirtelöiden sekaan. :)

      Poista