lauantai 4. toukokuuta 2013

Ruokavalioni

 Tulin ajatelleeksi, että voisin avata tarkemmin ruokavaliotani.

Normaali ruokarytmini sisältää 4-6 ateriaa: aamupalan (yleensä puuroa tai marjarahkaa), lounas (peruna/pasta/riisi+proteiinin lähteet+salaatti tai muut vihannekset ja kasvikset+rasvan lähde), päivällinen (kuten lounas), väli- ja iltapalat (rahkaa, proteiinipatukoita, ruisleipää, riisikakkuja, smoothiet, jogurtti, hedelmät, suukko, pätkis...). Treenin jälkeen Fastin Whey+ -proteiinijuomaa. Tämän lisäksi päivittäin monivitamiinia, d+kalsium, c-vitamiinia, magnesium sekä omega3. Joskus myös kuuriluontoisesti vihreä tee kapseleita.

Mielestäni ainut missä voisin tehdä muutoksen, olisi vaihtaa kaikki pastat ja riisit täysjyvätuotteiksi. En kuitenkana ole tätä muutosta tehnyt, koska hintaero täysjyvätuotteiden ja perustuotteiden kohdalla on mielestäni turhan suuri opiskelijan kukkarolle. Täysjyväpastat kuuluvat herkkupäiviini ja ne tuovat mukavaa vaihtelua arkipäiväiseen ruokaan. Omia suosikkejani ovat proteiinipasta sekä kaurapasta. Toisaalta en ole kokenut menettäväni kovinkaan paljoa syödessäni tavallista makaronia, koska siinä on useimmiten samanverran kaloreita ja vähemmän rasvaa kuin täysjyvätuotteissa. Kuitua täysjyvätuotteissa on tietysti enemmän, mutta tarvittaessa voin korvata kuitujen "vähäisen" saannin leseillä. Tällaisella ruokavaliolla olen saanut 15 kg pudotettua enemmänkin olisi jo tippunut ilman kilppariongelmia, mutta onneksi se puoli on nyt jo hoidossa.

Minun kohdallani "retkahdukset" tai repsahdukset ovat useimmiten suunniteltuja valintoja. Tietysti joskus tulee syötyä hitusen enemmän kuin oli suunniteltu, mutta harvemmin jos koskaan minulta lähtee täysin lapasesta syöminen. Jos jotain tulee syötyä liikaa, en sitä jää turhia murehtimaan, vaan jatkan eteenpäin. Mielestäni elämä ei voi olla pelkkää puurtamista ja tarkkailua, vaan siihen kuuluu myös juhlat ja elämästä nauttiminen. Jos jonain päivänä syön hieman enemmän, syön muina päivinä viikolla sitten suhteessa vähemmän. Osan syödyistä kaloreista voin pyrkiä liikunnalla kuluttamaan, mutta harvemmin edes lasken liikunnan kuluttamia kaloreita. Jos kuluttavaa liikuntaa tulee viikossa todella paljon, arvioin jonkun kerran kalorit, jotka sitten nautin. Liikunnan tehtävä omalla kohdallani on kehon lihaksiston muokkaaminen eikä varsinaisesti kaloreiden kuluttaminen. 



Syömisiäni tarkkailen tällä hetkellä painonvartijoiden pisteillä ja ruokapäiväkirjaa pitämällä. Minulle on tärkeää, että jokainen suupala tulee kirjattua ruokapäiväkirjaan ja sen pistearvot lasketaan mukaan päivän kokonaispisteisiin.

Kaikille nämä omat valintani eivät sovi, enkä halua niitä kenellekään tuputtaa. Jokainen tekee omat valintansa sen suhteen mitä syö, milloin, miten ja miksi. Itse voin vain kertoa, mitä itse syön ja miten itse toimin.  Ymmärrän oikein hyvin, että joku toinen tykkää ennemmin tehdä tarkkaa työtä tavoitteidensa eteen ja kieltäytyy kaikista herkuista. Joku toinen saattaa ottaa vieläkin rennommin kuin minä ja saa silti tuloksia.

Itse olen saanut elimistöni aineenvaihdunnan vasta lähiaikoina toipumaan. Kilpirauhasen vaajaatoiminnan seurauksena aineenvaihduntani jumittui hyvin pahasti, jolloin 1400-1500 kcal päivässä aiheutti lihomista. On siis ihme, etten hoitamattomana lihonut 6 kg enempää ja niistäkin kiloista osan onnistuin pudottamaan vaajaalla ollessani. Nykyisen ruokavalioni kalorit ovat n. 1500-1800 kcal.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti