tiistai 16. lokakuuta 2012

Miksi paino ei putoa? Tässä 8 mahdollista syytä.

Tänä aamuna havahduin taas siihen, että painoni ei vain suostu laskemaan nykyisen luvun alapuolelle. Ylipainoa on siis vielä painoindeksin mukaan 13kg, joten pudotettavaa olisi. Tiedän, että pelkkä vaaka ei kerro totuutta, vaan vaatteet ja peili on paras mittari. Silti olen jo 3 viikkoa odotellut painoni tipahatavan tuon maagisen rajan alapuolelle.

Miksi paino ei putoa? Listaan tähän yleisimpiä kuulemiani väitteitä.

1. Noudatan vääriä neuvoja? Epäilen, koska nykyisissä neuvoissa on vähän hiilihydraatteja ja paljon proteiinia. Rasvaakaan ei pitäisi olla liikaa. Toisaalta... en ole koskaan saavuttanut pelkällä vhh-dieetillä kunnollisia tuloksia, joten olisiko niin, että elimistöni tarvitsisi hieman enemmän hiilihydraatteja?  Jos painon putoamista ei ala tapahtumaan, alan syömään aamuisin puuroa taas.

2. En syö aamiaista. Aamiainen on päivän tärkein ateria, joten en ole siitä tinkinyt. Muistelisin useiden tutkimusten osoittaneen, että aamupalan välistä jättäminen lisää ylipainoriskiä huomattavasti.

3. En noudata ohjeita tarkkaan. Soveltaminen, ajattelevan ihmisen kompastukivi. Ohjeet ovat noudatettavaksi, joten niiden soveltaminen todennäköisesti tuhoaa niiden toimivuuden. Olenko syönyt jotain ylimääräistä? En, jos juureksia ei oteta lukuun.

ei tekosyitä


4. Lisäsin vain liikuntaa. Liikunta on hyvä apuväline laihdutuksessa, mutta pelkkä liikunta ei laihduta. Jos ruokavalio on retuperällä, voi ruuasta saada energiaa enemmän kuin kuluttaa, vaikka harrastaisikin liikuntaa. Itsekin olen tähän sortunut: kävin kuntosalilla ja kuvittelin kuluttaneeni  niin paljon, että ansaitsin ainakin yhden suklaapatukan. Kuukauden päästä ihmettelin kun painoa olikin kertynyt 5 kg lisää.

5. Syön liikaa (terveellistä) ruokaa. Terveellinen ruoka sisältää myös kaloreita, joten sitäkään ei voi syödä mielinmäärin. Jos on epävarma kaloreiden saannista, kannattaa ruoka suosiolla punnita ja pitää ruokapäiväkirjaa.

6. Juon liikaa. Tarkoitan siis, että juon liikaa kaloripitoisia juomia. Vettä saa ja pitääkin juoda paljon, mielellään vähintään 3 litraa. Mehut, limsat ja muut virvoitusjuomat voivat sisältää todella paljon kaloreita, joten näiden kanssa kannattaa olla tarkkana. Light-tuotteet ovat sitten eri juttu, jos ne ovat todellakin vähäkalorisia (itselläni rajana on max. 2 kcal/100ml).

7. Lihakseni ovat kasvaneet. Liikunta kasvattaa lihaksia ja lihas painaa enemmän kuin rasva. Käyn kuntosalilla vähintään 3 kertaa viikossa ja treenaan ns. tavoitteellisesti ja kovaa, joten mikään ihme ei olisi, jos lihakset olisivatkin kasvaneet.

8. Turnaus väsymys. Jostain syystä ihmisen psykologinen ja fysiologinen puoli voi laittaa vastaan isoissa pudotuksissa. Ihmisen elimistö voi mennä säästö liekille (onko sitä olemassa oikeasti?). Toisin sanoen laihtumisen seurauksena elimistö tarvitsee pienemmän määrän energiaa toimimiseen, jolloin energia määriä olisi laihtumisen myötä myös pienennettävä. Jotkut ovat sitä mieltä, että liian pienillä kaloreilla elimistö alkaa säästämään eikä kuluta mitään ylimääräistä. Ongelma voi olla myös korvien välissä, jolloin ihmisen mieli on vain niin väsynyt laihduttamiseen, ettei siitä enää tule mitään. Tällöin paikallaan on parin viikon tauko, mutta tarkoituksena ei kuitenkaan ole mässäily.

Haluatko kuntoilla kotona? Tilaa tästä itsellesi ilmainen treeniohjelma.
Helppoa, tehokasta ja täysin ilmaista.

Jos pidit tästä artikkelista, kerrothan siitä kavereillesi esimerkiksi Facebookin tai Twitterin kautta, kiitos!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti