maanantai 8. heinäkuuta 2013

Eihän kroppasi ole liian kovilla?

Yle puhuu nyt asiaa.

Fitness-muodin myötä terveellisistä elämäntavoista on tullut kurinalaista laihduttamista ja treenaamista. Kaikkien kroppa ei tätä kestä, vaan seurauksena voi olla syömishäiriöitä ja aineenvaihdunnan ongelmia. Suurin ongelma lienee, että tavoitteisiin pyritään aivan liian nopeasti ja keinolla millä hyvänsä. Kroppa on liian kovilla.

Minulla on itselläni kokemusta näistä pikaisesti kuntoon, kovaa treenia ja vähän ruokaa –dieeteistä. Yleensä näihin dieetteihin kuuluu vielä lisäksi hiilihydraattien karsiminen. En väitä, että se olisi ongelmien syy, mutta sen osasyyllisyyttäkään ei voi kiistää.

Vuosi sitten, kun olin laihduttanut jo n. 15 kg (eli samoissa lukemissa olen edelleen) rupesin väsymään. Jatkoin treenejä, jatkoin syömisen tarkkailua. Paino ei pudonnut, ennemminkin nousi jo vähäisemmästäkin. Syksyn myötä väsyin entistä enemmän. Silti vain yritin ja yritin saada painoa pois tuloksetta. Marraskuussa alkoi lähes päivittäiset itkukohtaukset. Joskus mieli oli maassa ilman syytä koko päivän. Olin yhtä aikaa iloinen että surullinen. Luulin tulevani hulluksi. Marras-joulukuussa päätin hellittää laihduttamisesta, koska tuloksia ei vain tullut. Silti tarkkailin syömisiäni, jottei painoni ainakaan nousisi. Jouluna otin rennosti ja söin hieman normaalia enemmän. Painoni nousi 6 kg!

Tammikuussa aloin pudottamaan taas painoani pois, mutta tuloksia ei vieläkään tullut ja mieli oli edelleen maassa. Ongelmat vain pahenivat. Tässä vaiheessa päätin hakea apua, jonka jälkeen alkoi taistelu terveyteni puolesta. Nyt olen ollut koelääkityksellä kilpirauhasen vajaatoiminnan vuoksi ja kaikki oireet ovat helpottaneet. Painoni pysyy paikoillaan ilman järkyttävää kalorivajetta ja laihduttaminen on alkanut sujua. Kaikki joulun aikana ja sen jälkeen lihomani kilot olen pudottanut.

Oliko ongelmien syypäänä liian tiukka laihduttaminen? Lisäravinteet? Sattuma? Stressi? Kaiken yhteissumma? En tiedä eikä se varmasti koskaan selviä, mutta jostain syystä aineenvaihdunta ongelmat ovat hyvin pinnalla näinä päivinä. Samoin kuin tämä dieettaus-buumikin. Hmmm...

Nykyisin yritän ottaa kaiken hieman iisimmin. Vaikka minulla nyt on menossa 4,5 viikon kiristely, se ei tarkoita tiukkaakin tiukempaa ruokavaliota ja järkyttävää pakkotreeniä. Kiristelyni sallii herkut ja tavallisen ruuan, kunhan kaikkea on kohtuudella.

Kannattaa tutustua Ylen artikkeliin Fitness-kupla puhkesi: syömishäiriö ja aineenvaihdunnan ongelmia sekä katsoa Yleltä A-studio tänään klo 21 tai myöhemmin Areenasta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti