maanantai 1. huhtikuuta 2013

Kemikaalien osuus lihavuuteen

Katsoin juuri Yle Areenasta Prisman Kemikaalitko meitä lihottavat? -dokumentin. Ohjelma on katsottavissa vielä tämän päivän. Dokumentissa käsiteltiin muovi- ja kosmetiikkatteollisuuden käyttämien kemikaalien vaikutusta ihmiseen. Dokumentin perusteella voi sanoa, että kyseiset kemikaalit voivat muuttaa kehomme soluja ja altistaa täten lihavuudelle. Ympäristökemikaaleille altistutaan jo kohdussa ja tätä pidetään yhtenä lihavuusepidemian syynä.

Dokumentissa myönnettiin kuitenkin, että suuri vaikutus lihavuuteen on myös ruuan ja liikunnnan määrällä. Kemikaalit tuovat lihavuuteen oman osansa. Koe-eläimillä tehty tutkimus viittasi siihen, että kemikaalit lisäsivät lihavuutta 10-15% verrattuna joko vain ruualla tai liikunnan vähyydellä lihotettuihin eläimiin. Eli jos elämäntavat ovat valmiiksi retuperällä, kemikaalit pahentavat tilannetta.



Lihavuutta lisääviä kemikaaleja kutsutaan obesogeeneiksi eli lihavuutta aihettaviksi aineiksi. Yksi tunnetuimmista obesogeeneistä on bisfenoli-a, jota käytetään elintarvikkeiden pakkauksissa sekä juomapulloissa. Muita obesogeenejä dokumentin mukaan on mm. ftalaatit, jotkin palonestoaineet, PFOA (teflonin ainesosa), nikotiini... Lista on pitkä, joten näiltä on vaikea välttyä. Lisäksi obesogeenien listassa oli jopa fruktoosi.

Itse olen käyttänyt esimerkiksi viime kesänä Scitec Nutritionin Estro DIM -kapseleita.  Tuotteen luvataan parantavan estrogeeni aineenvaihdutaan ja tasaavan estrogeenitasoja. Obesogeenit ovat usein pohjimmiltaan synteettisiä estrogeenejä, joten tästä tuotteesta luulisi olevan apua kemikaaleja vastaan taistellessa. Estro dimiä ei ainakaan tällä hetkellä näytä saavan mistään ja jossain oli kirjoitettu, että tuote olisi myynitkiellossa. Tietääkö kukaan tarkemmin aiheesta?


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti